A l’horta d’Òrrius entenem la feina al camp com una alteració del medi i per tant, procurem establir una relació respectuosa amb la Terra, entenent la seva complexitat i aportant el nostre coneixement, esforç, les nostres idees i il·lusions per tal de fer-ho possible.
Volem treballar amb base a l’agroecologia, per viure en un entorn rural viu, solidari i compromès.
Així, comencem amb quasi dues quarteres que fa poc més de 15 anys que no es treballen. Poc a poc, estem recuperant altres camps dels voltants de Can Femades, per tal de diversificar les produccions, procurant integrar-les i tancar els cicles de matèria i energia.
Treballem en xarxa amb altres pageses del Maresme,amb qui compartim experiències, intercanviem productes i fem comandes conjuntes de fruita, directament d’altres pageses. www.ecomaresme.cat
Fem formació en horts familiars ecològics i en horts escolars, apropant i compartint la nostra feina amb petits i grans.
Volem afavorir un espai de trobada on poder conèixer noves idees, sabers i compartir experiències i així, treballar el creixement personal.
El nostre treball es basa en el maneig ecològic dels cultius i de l’entorn, cultivant les nostres verdures a l’aire lliure, principalment.
Cultivem verdures i fruita de temporada, les que les condicions de cada estació ens permet cultivar, respectant els cicles naturals.
Treballem per garantir una agrobiodiversitat en els nostres camps:
- mitjançant la utilització de llavors tradicionals d’alguns cultius
- establint rotacions i associacions de cultius
- i potenciant els marges amb vegetació
El planter i les llavors que utilitzem són provinents de producció ecològica o, en cas de no poder-ho ser, de producció convencional sense tractar.
No disposem de maquinària i, per tant, utilitzem mètodes mecànics manuals per treballar la terra i el control d’herbes adventícies entre els cultius. Ara per ara, la petjada de carboni de la nostra activitat és molt petita.
Alimentem la terra mitjançant adobs d’origen animal i adobs en verd i apliquem extractes vegetals (ortiga i cua de cavall, principalment) i biofertilitzants.
Els fems provenen de la granja el Niu d’Ous, de la pròpia finca i estan compostats durant un mínim de 9 mesos.
Duem a terme un control visual de les possibles plagues i malalties, i utilitzem mètodes naturals per prevenir-les i controlar-les.
Les terres estan inscrites al Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE), amb el número CT 002419